„Газпром“ преговоря с „Нафтогаз“ за отмяна на газовите договори

„Газпром“ обяви днес, че през идните дни ще започне преговори за прекратяване на действащите договори за доставка и транзит на газ с „Нафтогаз“, съобщава БТА.

Руският концерн посочи, че вече е получил потвърждение от украинската компания за готовността ѝ за започване на такива разговори.

По думите на ръководителя на руската компания Алексей Милер обаче този процес би могъл да отнеме между една и половина и две години.

В края на февруари Стокхолмският арбитражен съд нареди на „Газпром“ да изплати 2,56 млрд. долара на „Нафтогаз“ във връзка със спор по техен транзитен договор. Руският концерн обаче не се съгласи с решението и започна процедура за разтрогване на договорите с украинската компания за доставка и транзит на синьо гориво.

През 2009 г. Русия и Украйна подписаха два газови договора – един за доставки за нуждите на Украйна и втори – за транзит на синьо гориво през украинска територия до Европа. И двете споразумения са със срок на действие до 31 декември 2019 година.

През лятото на 2014 г. „Газпром“ и „Нафтогаз“ внесоха насрещни искове по сделката за доставки за Украйна. От 2012 г. украинската копания спря да получава изцяло договорения обем гориво, а от ноември 2015 г. Киев изобщо не купува руски газ, заменяйки го с реверсивни доставки от Европа.

Украйна поиска изменение на условията за цените и изискваната предплата, както и отмяна на клаузата „вземай или плащай“. „Газпром“ пък настояваше за плащане на задълженията за вече доставен газ и компенсации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *