Русия търси все по-голям дял от пазарите на горива в Европа

През 2018 година Русия планира да повиши производството на горива с 8 млн. тона и така да прескочи рекордните 289 млн. тона, записани през 2014 година, съобщава Ройтерс, позовавайки се на анализи и планове на петролните компании. Част от произведените в руските рафинерии горива се изнасят към Европа и руските компании могат да засегнат печалбите на европейските си конкуренти, допълва агенцията.

Всеки ден Русия изнася по 650 хил. барела ULSD, сочат още данните на анализаторите. В Европа около половината от автомобилите са с дизелов двигател и рафинериите не смогват да осигурят нужното им гориво. Затова и всеки ден се внасят по 850 хил. барела на ден.

Дизелът обаче скоро може и да не се радва на толкова широко търсене на фона на очакваните забрани за автомобили с такива двигатели в Германия през следващите години, защото това гориво е по-замърсяващо околната среда спрямо бензините. В момента продажбите на бензиновите автомобили расте, но пък дизеловите двигатели още не са изхвърлени от Европа.

 Затова и JBC Energy не очаква, че това ще наруши плановете на Русия да завладее пазара на горива. Нещо повече – руските компании имат и планове за увеличаване на износа на бензинови горива. По данни на Ройтерс в страната ще бъдат построени нови звена за каталитичен хидрокрекинг в свои рафинерии.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *